dimecres, 20 de desembre del 2017

FIGURES RETÒRIQUES

Antítesi

 "A l'ídol de la meva ànima, a la celestial i formosa Ofèlia". Ja és una expressió ben lletja i ben desgraciada. "Formosa" és una paraula horrible; (...)

 Hendíadis

Milord, Senyora, si us hagués d'exposar
el que haurien de ser la majestat i el deure,
 (...)
―i fins que ja no sigui meva, la tindré―
que, per obediència i deure, m'ha donat
―fixeu-vos-hi― això. Ara escolteu i decidiu: 
          Llegint.
"A l'ídol de la meva ànima, a la celestial i formosa Ofèlia". Ja és una expressió ben lletja i ben desgraciada. "Formosa" és una paraula horrible; però ja ho veureu. Diu així: "en el seu pit excels i blanc, aquesta...", etc.
 Paral·lelisme


                  "Dubta del foc que pot tenir un estel;
                 dubta que el sol es mogui dalt del cel;
                 dubta de si la veritat té honor;
                 però no dubtis mai del meu amor."

 Jocs de paraules

 trobar la causa que té aquest efecte,

o millor dir: la causa del defecte,

perquè el defectuós efecte ha de tenir una causa.


 Repetició
(...) nit, dia i temps. Com que la brevetat
és l'ànima del seny, seré molt breu.
El vostre noble fill és boig. I dic
només això, perquè cal estar boig
per definir la veritable bogeria.
Però deixem-ho estar.

Antístrofa
 per què el dia és el dia i la nit és la nit,
i el temps és temps, seria malgastar
nit, dia i temps. Com que la brevetat
és l'ànima del seny, seré molt breu.
(...)
 
Concatenació
 Senyora, us juro que no faig retòrica.
Que és boig és cert. És cert i és una llàstima.
I és una llàstima que sigui cert. Ximple figura!
 Tautologia
 Deixem-ho així, i aquesta és la deixalla;
considereu això: tinc una filla

―i fins que ja no sigui meva, la tindré―
(...)

dijous, 14 de desembre del 2017

Hamlet. Acte I - Escena I

 L'aparició de l'espectre, que té lloc a la primera escena de l'obra, és un fet poc versemblant. Podríem discutir si al començament del segle XVII devia resultar més creïble que avui; però, com aconsegueix Shakespeare que semble real?

Resultado de imagen de hamletShakespeare fa més creïble la situació utilitzant la veu d'un personatge (Horaci) que primerament afirmava que l'aparició de l'espectre era fruit de la fantasia dels seus companys, i a més que és l'únic personatge que gaudeix d'estudis i per tant qui és més racional. Però, no obstant això, després de viure l'aparició d'aquest creu en l'existència d'aquest espectre.

dimarts, 12 de desembre del 2017

CURIOSITATS TEMA 3

  • Qui no ha vist mai pel·lícula basada en una obra de Shakespeare? De Hamlet, per exemple, deu haver-hi un centenar de versions. Veieu aquesta adaptació del 1990 i feu-ne un comentari. Per cert, com aneu d'anglés?

Shakespeare figura, en l'actualitat, com l'autor que més vegades ha estat adaptat al cinema (308 versions més fidels, 41 adaptacions modernes i algunes paròdies). Pel que fa a Hamlet, aquesta obra ha sigut adaptada unes 7 vegades.
En 1990, Franco Zeffirelli dirigeix aquesta pel·lícula basada en Hamlet  i protagonitzada per Mel Gibson. 
Imagen relacionadaDesprés d'haver llegit algunes crítiques en diversos blogs sobre cinema i veure el tràiler, he apreciat que tant l'actor com el director han realitzat un treball magnífic adaptant aquest clàssic de la literatura al sèptim art. Mel, en el paper de Hamlet, mostra la ràbia per la mort del seu pare i els dubtes existencials juntament amb la fam de venjança que tenia aquest personatge d'una manera impecable, cosa que no havia passat en cap versió realitzada a partir d'aquesta obra.
  • Una altra cosa, heu vist El Rei Lleó? I ara, què té a veure la pel·lícula de Disney amb Hamlet? No, no estic delirant...
Ambdues històries tracten un tema comú: mort i venjança.
Tant Simba com Hamlet són fills d'un rei que ha mort assassinat pel germà d'aquest (Scar en el Rei Lleó i Claudio en Hamlet) i aquests busquen la venjança d'aquesta mort per tal de recuperar el tron que els ha usurpat l'oncle, que desitgen el tron més que res en el món.
Ambdós protagonistes tenen molt present el record del seu pare i per aquesta raó tenen sed de venjança. 
Finalment, aconsegueixen la venjança d'aquesta injustícia però, mentre que al Rei Lleó tot acaba bé amb la coronació de Simba com rei, Hamlet aconsegueix venjar la mort del seu pare però també mor ell (la pel·lícula de El Rei Lleó, tot i estar inspirada en Hamlet, tracta la història d'una manera més suau perquè estava enfocada per a un públic més jove, és a dir, per a xiquets).

 Alexandre Cabanel: "Ophelia" (1883)


  •  Si mai viatgeu a Dinamarca, recordeu-vos de visitar el castell de Kronborg, a la ciutat d'Helsingor. Com relacionaríeu Kronborg amb Hamlet

  
El castell Elsinore que apareix en l'obra Hamlet de Shakespeare té la seua equivalència en la vida real amb el castell Kronborg a Helsingor.

dijous, 7 de desembre del 2017

Auguste Rodin (1840-1917): El bes

El bes representa a Paolo Malatesta i Francesca dóna Rimini, personatges històrics que van viure durant el Medioevo. 
48.1 El beso.jpgLa tragèdia que els va tocar viure està narrada per Dant Alighieri en l'Infern de la Divina Comèdia. Cunyats en vida, els dos van ser assassinats entre 1283 i 1286 per Gian Ciotto Malatesta (espòs de Francesca i germà de Paolo) , qui els va descobrir en un bes adúlter. En l'infern dantesc estan col·locats en el cercle dels luxuriosos i la seua història està narrada en el cant V.

 Rodin va decidir representar-los en vida, en el moment en què, mentres llegien les aventures de Lanzarote del Llac, es van enamorar i es van besar.

dissabte, 2 de desembre del 2017

ÒPERA DE WAGNER

L'anell del nibelung, és una sèrie de quatre drames musicals èpics basats lliurement en figures i elements de la mitologia germànica, en particular la Saga dels volsungs.
 Richard Wagner és l'autor tant del llibret com de la música, els quals va escriure i compondre al llarg de vint-i-sis anys, des de 1849 a 1874.
Les quatre òperes del cicle de l'Anell són:
    RichardWagner.jpg
  • Das Rheingold (L'or del Rin)
  • Die Walküre (La valquíria)
  • Siegfried (Sigfrid)
  • Götterdämmerung (El capvespre dels déus)

LA LLEGENDA DE SIGFRID

Sigurd o Siegfried (Sigfrido) és un heroi de la literatura i mitologia germànica, fill de Sigmund.
Resultado de imagen de LA LLEGENDA DE SIGFRID És protagonista del relat en prosa la Saga Volsunga i del poema el Cantar dels nibelungos. 

 La llegenda de Sigfrido forma part d'una gran epopeia, molt famosa en els països germànics, crida Els Nibelungos (uns nanos que vivien en les entranyes de la Terra i que tenien molts tresors) . Encara que es va escriure per primera vegada l'any 1200, molt abans els trobadors es van encarregar d'estendre-la per totes les bandes. 


Tema 6. Curiositats

Segurament coneixes el conte "Gregor" (Guadalajara), de Quim Monzó. Llig aquest article i aquest altre i fes-ne un comentari.  ...