dimecres, 31 de gener del 2018

GUSTAVE FLAUBERT

Gustave Flaubert (Rouen, 12 de desembre de 1821 - Croisset, Canteleu (Sena Marítim), 8 de maig de 1880) és un escriptor francès de reconeguda influència.
Era el segon fill d'Achille Cléophas Flaubert (1784-1846), cirurgià molt ocupat de l'hospital de Rouen, França, i d'Anne Justine (1793-1872). Va estudiar sense entusiasme al Collège Royal i després a l'institut de la seva ciutat natal, a partir de l'any 1832. El primer esdeveniment que cal tenir en compte en la seva biografia és la trobada a Trouville-sur-Mer amb Élisa Schlésinger, per qui sentí tota la vida una profunda passió. Amb bona fortuna en el sorteig, escapà del servei militar i emprengué la carrera de dret sense gaire convicció.  Temps despres, deixa els estudis per culpa de les seves primeres crisis nervioses i, el mes de juny del mateix any, s'instal·la a Croisset. En aquest període comença a escriure narracions breus i una primera versió de L'educació sentimental). El 1846 moriren primer el seu pare i després la seva germana (dos mesos després de donar a llum: Flaubert prengué la neboda al seu càrrec).
A París assistí a la Revolució de 1848, amb la qual fou molt crític. Entre maig de 1848 i setembre de 1849 redactà una primera versió de La temptació de Sant Antoni. Entre els anys 1849 i 1852 féu un llarg viatge a l'Orient amb Maxime du Camp, en el transcurs del qual visita, entre altres indrets, Egipte, Jerusalem, Istanbul i Itàlia.
A l'estiu de 1851, Flaubert emprengué la redacció de Madame Bovary, la qual s'allargà durant 56 mesos. No obstant això, durant el Segon Imperi, freqüentà els salons parisencs més influents, com el de Madame de Loynes (de qui es va enamorar) on conegué, per exemple, George Sand. A finals de l'any 1856 publicà Madame Bovary en una revista i l'abril de 1857 el publicà com a llibre, cosa que generà un procés amb l'acusació d'atemptar contra la moral.

El 6 d'abril de 1872, morí la mare de l'escriptor. En aquesta època, patí problemes financers i de salut, per causa de malalties nervioses. Tanmateix, publicà, el 1874, La temptació de Sant Antoni. La producció literària continuà amb Tres contes l'abril de 1877 ("Un cor simple", "La llegenda de Sant Julià l'Hospitaler" i "Herodias").
De 1877 a 1880, escrigué Bouvard i Pécuchet, que havia encetat el 1872-1874. Per desgràcia, la mort se l'endugué el 8 de maig de 1880, a Canteleu, al petit poblet anomenat Croisset. Bouvard i Pécuchet es publicà, de tota manera, pòstumament el 1881.

Retrat per Eugène Giraud

divendres, 26 de gener del 2018

CURIOSITATS TEMA 4

  • Els fundadors de Yahoo van trobar el nom de l'empresa llegint un llibre escrit el 1726. Explica-ho.
 Existeixen diverses versions sobre el nom Yahoo!: la versió real que circula en el corporatiu de Yahoo! a Sunnyvale, Califòrnia és que prové del nom d'uns personatges del llibre Els viatges de Gulliver de Jonathan Swift, els Yahoos. La història conta que a casa de David Filo, Cofundador de Yahoo!, el pare d'aquest anomenava a David i a Jerry "un parell de Yahoos" per la seva naturalesa inquieta i aquests decideixen usar el nom Yahoo! per al seu portal.
  • El 1857 es van publicar dues obres cabdals, quines?
 Les flors del mal  de Charles Baudelaire i Madame Bovary de Gustav Flaubert.
  • La pel·lícula L'autre Dumas recrea la vida de l'autor de novel·les com Els tres mosqueters o El comte de Montecristo. Per què va ser polèmic aquest film a França? Per cert, Alexandre Dumas pare o fill?
La pel·lícula L'autre Dumas va ser polèmica a França acusada de ser racista perquè Alexandre Dumas era un autor francés d'origen africà, és a dir, de pell fosca, i ve ser representat per Gerard Depardieu, és a dir, un actor de pell blanca (amb l'ajuda de maquillatge i una perruca arrissada).
La pel·lícula recreava la vida d'Alexandre Dumas pare.
  •  Mary Shelley va escriure una novel·la terrorífica. De què va?
 Mary Shelley publicà el 1818 l'obra Frankenstein o el Prometeu modern que explicava la història d'un monstre que va crear el doctor Víctor Frankenstein amb les restes de morts i, amb una càrrega elèctrica, aquest cobra vida, però aquest no és acceptat per la societat perquè era diferent i feia por i per això mata a un parent del seu creador. Quan s'assabenta el doctor, aquest decideix anar a parlar amb el seu monstre i aquest es justifica dient que estava molt sol i li demana una companya, però Victor es nega i es perseguit pel monstre mentre ell mata a tots els familiars del científic. Finalment el monstre acaba amb la seua vida quan s'assabenta de la mort de Victor.

Aquesta història tracta temes com la creació i destrucció de la vida, és a dir, jugar a ser Déu o la moral científica. Es tracta de la primera obra de ciència ficció i s'emmarca en la tradició de la novel·la gòtica i romàntica.
  • El film El corredor nocturno, basat en una novel·la d'Hugo Buriel, tracta en realitat d'un mite literari. Què té a veure amb Goethe?
 El corredor nocturno és una película de suspens i reflexiona sobre les pors y les obsesions humanes. Té similitud amb Goethe pel pacte diabòlic que realitza Faust, a través de Mefistòfil on li entrega la seua ànima a canvi de ser jove fins a la mort. Mefistòfil obté resultats oposats als desitjats, ja que fa el bé quan busca fer el mal. També té similitud amb l'obra de Wilde El retrat de Dorian Gray, ja que aquest també fa un pacte per ser jove per sempre.

dijous, 18 de gener del 2018

Hamlet. Acte V - Escena I

Elsinore: un cementiri.

HAMLET
No són fets de pell de xai, els pergamins?

HORACI
Sí, milord, i també d'altres animals.

HAMLET
Doncs són ben animals els que posen les seves garanties sobre pells d'animals. Vull parlar amb aquest home: amic, de qui és aquesta tomba?

ENTERRAMORTS 1
Meva, senyor. [Cantant]
Obriu-me un pou dins l'argila
per a un hoste ple de dol.


HAMLET
Sí, deu ser teva, ja que t'hi has posat a dins.

ENTERRAMORTS 1
Vós en sou fora, i per això no és vostra. Pel que fa a mi, no m'hi he ficat a dins; però és meva.

HAMLET
Dir que no t'hi has ficat a dins, però que és teva, és una mentida. Les tombes són per als morts i no per als vius. Has dit una mentida.

ENTERRAMORTS 1
Però és una mentida de vius, senyor, que salta d'un viu a un altre: de mi a vós.

HAMLET
Per a quin home la caves?

ENTERRAMORTS 1
Per cap home, senyor.

HAMLET
Per quina dona, doncs?

ENTERRAMORTS 1
Tampoc per cap dona.

HAMLET
Doncs, qui hi ha d'anar enterrat?

ENTERRAMORTS 1
Una que era una dona, senyor; però que ara, descansi en pau, ja no ho és.

HAMLET
Quina retòrica que té, aquest canalla. Haurem de parlar amb molta exactitud, si no volem que les ambigüitats ens destrueixin. Valga'm Déu, Horaci! Ja fa tres anys que ho noto: la nostra època s'ha tornat tan sofisticada que la punta dels peus del pagès trepitja els talons del cortesà i li arriba a rebentar els penellons. Des de quan fas d'enterramorts?

ENTERRAMORTS 1
De tots els dies de l'any; n'hi vaig posar el dia que el nostre rei difunt, Hamlet, va guanyar la batalla a Fortimbràs.

HAMLET
Quant fa, d'això?

ENTERRAMORTS 1
No ho sabeu? Qualsevol ximple us ho podria dir: va ser el mateix dia que va néixer el jove Hamlet, que s'ha tornat boig i han enviat a Anglaterra.

HAMLET
Redéu, i per què l'ha enviat a Anglaterra?

ENTERRAMORTS 1
Doncs perquè estava boig. Allà recuperarà el seny, i, si no ho fa, és igual.

HAMLET
Per què?

ENTERRAMORTS 1
Allà no se n'adonarà ningú: tothom és boig com ell.

dimarts, 16 de gener del 2018

EL SONET

El sonet és un tipus d'estrofa poètica d'origen italià composta per catorze versos amb un nombre de síl·labes variable (les versions italiana i castellana són d'onze síl·labes per vers).
Els versos s'organitzen en quatre estrofes: dos quartets (estrofes de 4 versos) i dos tercets (estrofes de 3 versos).

 Encara que la distribució del contingut del sonet no és exacta, es pot dir que el primer quartet presenta el tema del sonet i que el segon l'amplifica o el desenvolupa. El primer tercet reflexiona sobre la idea central, o expressa algun sentiment vinculat amb el tema dels quartets. El tercet final, el més emotiu, remata amb una reflexió greu o amb un sentiment profund (en ambdós casos, deslligats dels versos anteriors). D'aquesta manera, el sonet clàssic presenta una introducció, un desenvolupament i una conclusió en l'últim tercet, que d'alguna manera dóna sentit a la resta del poema.

Soneto X
¡Oh dulces prendas, por mí mal halladas,
dulces y alegres cuando Dios quería!
Juntas estáis en la memoria mía,
y con ella en mi muerte conjuradas.
Imagen relacionada
¿Quién me dijera, cuando en las pasadas
horas en tanto bien por vos me vía,
que me habíais de ser en algún día
con tan grave dolor representadas?

Pues en un hora junto me llevastes
todo el bien que por términos me distes,
llevadme junto el mal que me dejastes.

Si no, sospecharé que me pusistes
en tantos bienes porque deseastes
verme morir entre memorias tristes.

Autor del poema: Garcilaso de la Vega

divendres, 12 de gener del 2018

Hamlet. Acte IV - Escena V

Però, què li passa a la bella Ofèlia? Contesta en el teu blog. 

Ofèlia es torna boja per la mort del seu pare i per la marxa de Hamlet. Per aquest motiu, comença a fer cants sense sentit i a plorar. En conseqüència, els Reis es preocupen per ella i pel seu estat.

dimecres, 10 de gener del 2018

ACTE III ESCENA II


 A Hamlet li encanta el teatre. Però ara està més pendent de les reaccions dels espectadors que de la representació. Explica per què?


Resultado de imagen de hamlet

Hamlet està pendent de la reacció del rei ja que aquesta obra ha sigut una excusa de Hamlet per poder comprovar si el rei havia estat l'assassí del seu germà i l'esperit per tant deia la veritat. 

Tema 6. Curiositats

Segurament coneixes el conte "Gregor" (Guadalajara), de Quim Monzó. Llig aquest article i aquest altre i fes-ne un comentari.  ...